Umre, “küçük hac”dır. Niyet, ihram, telbiye, tavaf, sa’y ve tıraşla tamamlanır. Şâfiî ve Hanbelî mezhebine göre ömürde bir kez yapılması farz, Hanefî ve Mâlikî mezhebine göre müekked sünnettir. Umre için belirli bir vakit yoktur. Ancak arefe ve bayram günleri içinde, yani bu beş gün umre yapılması Hanefî mezhebine göre tahrimen mekruhtur. Bunların dışında kalan her gün umre yapılabilir.
Umrenin iki farzı vardır. Bunlar ihram ve tavaftır. Vacipleri ise Safâ ve Merve arasında sa’y etmek ve sa’ydan sonra tıraş olmak yahut saçları kısaltmaktır. Umre yapmak isteyenler, mîkât sınırlarından birinde niyet edip ihrama girerler. Bunun için, “Allah’ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Onu bana kolay kıl ve onu benden kabul buyur!” der, telbiye getirir ve çeşitli dualar ederler.
Sonra telbiye, tekbir, tehlil ve salavatlar okunarak Mekke’ye gelinir. İhramın bütün yasaklarına dikkat edilir. Bu sırada koku sürünmek, avlanmak, ağaç veya otları koparmak, tırnak kesmek, kıl koparmak, dikişli elbise giymek, kavga ve münakaşalara girişmek gibi hareketler yasaktır.
Kâbe’ye varılarak huşu ve edep içinde umre tavafı yapılır. Bu tavafa başlamadan önce Hacerülesved önünde, “Allah’ım! Senin rızan için umre tavafı yapmak istiyorum. Bunu benim için kolay kıl ve bunu benden kabul buyur!” diye niyet edilir. Bu tavafın ilk üç şavtında ıztıbâ’ ve remel yapılır. Iztıbâ’, sağ omuzu açık bırakmak, remel ise bu ilk üç şavtta biraz hızlıca yürümektir.
Yedi şavtlık tavaf bittikten sonra, iki rekât tavaf namazı kılınır. Dua edilir. Bolca zemzem içilir ve hemen Safâ Tepesi’ne çıkılır. Burada, “Allah’ım! Senin rızan için Safâ ve Merve arasında sa’y yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul buyur!” diye niyet edilir. Yedi şavtlık sa’y da Merve’de tamamlandıktan sonra tıraş olunup ihramdan çıkılır.
Umrede Hac döneminde, Arafat, Müzdelife ve Mina bölgelerinde yapılan ibadetler yapılmaz. Bu yerleri ziyaret etmek ise sevaptır.